Modeshow Koester Kleding NKV

Toen ik me inschreef voor de modeshow ‘Koester Kleding’, uitgeschreven door de Nederlandse Kostuumvereniging voor hun Lustrum in oktober 2022, wist ik nog niet wat voor outfit ik zou gaan maken. Het enige dat ik wist was dat het thema me op het lijf geschreven is, want al mijn hele werkende leven maak ik kostuums, kleding en accessoires van hergebruikt textiel.

In de periode dat ik ideeën verzamelde en begon met het schetsen van mijn outfit ging het heel slecht met de gezondheid van mijn vader en vlak voor de zomer overleed hij. Het project ‘Koester Kleding’ was naar de achtergrond verdwenen.

Mijn moeder is 6 jaar geleden overleden, dus de kamer van mijn vader moest leeggeruimd worden. In zijn kledingkast hing zijn kleding met zijn geur er nog in. Ik wilde die kleding koesteren, er iets moois van maken om het bij me en om me heen te hebben, letterlijk, in de vorm van een kledingstuk. Ineens wist ik wat ik voor de modeshow ‘Koester Kleding’ wilde maken.

Van mijn moeder heb ik ook kledingstukken bewaard. Het leek me mooi en passend om kledingstukken van beide ouders samen te voegen.

Ik heb een outfit voor mezelf gemaakt van jurken en de trouwjurk van mijn moeder en het trouwpak en overhemden van mijn vader. De voorletters van hun voornamen zijn op de jurk en het jasje geappliqueerd en versierd met kralen en borduursels. Ik heb knopen hergebruikt, mouwen van een jurk aan het trouwjasje van mijn vader gezet, van twee overhemden grote pofmouwen gemaakt en de jurken van mijn moeder aan het gilet van mijn vader gestikt. In deze twee kledingstukken smelten mijn vader en moeder samen en koesteren de warme herinneringen die ik aan mijn ouders heb.